Történet Kapcsolat Facebook Klipek

Eleven Költők Társasága

 

Ars poetica

A rendszerváltás környékén kamaszkorát élő generációnak kultuszfilmje volt a Holt költők társasága. Egy megindító dráma életre szóló élményekről, az önkifejezés és a művészi szabadság megélésének lehetőségeiről.

Társaságunk azzal a céllal állt össze, hogy tisztelve bár a nagy elődök, a klasszikusok irodalmi örökségét, elsősorban kortárs költőink verseit tárja a közönség elé dalok formájában.

A vers zenei feldolgozása egyfajta újraalkotás is, segíthet a szöveg mélyebb megértésében, befogadásában. Vers és zene egykor közös bölcsőben ringott, és csak a könyvnyomtatás feltalálásával szorult vissza fokozatosan a könyvek lapjaira. A nemrég elhunyt mester, Kányádi Sándor sokat hangoztatott véleményét osztjuk mi is: olykor ki kell szabadítani a verset Gutenberg "börtönéből", hogy a zene szárnyain újra mindenkihez elérhessen.

Műhelymunka

Az Eleven Költők Társasága (EKT) egy önmagát inkább nyitott zenei-irodalmi műhelyként, mint zenekarként meghatározó új zenei produkció. Azzal a szándékkal jött létre, hogy kortárs költők verseiből, alkotóikkal szorosan együttműködve, sajátos stílusjegyekkel és a legkorszerűbb hangszerelési megoldásokkal kialakított, igényes popzenei produktumokat hozzon létre. Alapvetően az akusztikus és elektronikus megszólalás fúziójára törekszik.

Előzmény

Szentmártoni János (költő) és Gréger Zsolt (dalszerző) 2011 körül dalokat kezdtek írni. A pozitív visszajelzések hatására később megkeresték egy régi iskolatársukat, Keleti Andrást, akit a Budapest Bár egyik énekeseként és a colorStar zenekar egyik alapítótagjaként, valamint zeneszerző-producerként ismerhet a közönség. Eleinte a dalaik producálására kérték fel őt, amiből aztán egy közös gondolkodás és műhelymunka bontakozott ki. Ekkor született meg az ötlet, hogy más költők verseit is megzenésítsék, és hogy egy markáns karakterű énekest keressenek a dalok előadására. Így került a produkcióba 2018-ban még egy régi közös ismerős, a Roy és Ádám formáció basszusgitáros énekese, Kohánszky Roy.

Terveink szerint az EKT műhelye a későbbiekben folyamatosan bővülni fog, de mint zenei formáció Keleti András és Kohánszky Roy duójaként lép a közönség elé.